Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COVID oltás

frissítve május 16...

 

AKTUALITÁS:

Praxisunkban jelenleg nem adunk COVID ellen védőoltást !

Akinek nincs meg a - jelen tudásunk szerint - ajánlott védettsége (3 oltás) a működő oltópontokon intézheti! 

Ezek listája az eeszt.gov.hu odalon megtalálható! 

 

HIVATALOS szakmai ajánlás (kivonat) 2021.dec.20. módosítva 2022.01.14.

Szakmai ajánlás a COVID-19 védőoltások alkalmazásához 

3. oltás 18 éven felülieknek 

Az oltóanyag választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs, mRNS vakcina esetében bekerült az alkalmazási előiratokba a homológ ismétlő oltás adása is

Moderna esetében ismétlő oltásra minden kombináció esetben a fél dózis adandó

Az alapimmunizálást követően (a kétszer oltott, Janssen vakcina esetében egyszer oltott, majd ezt követően fertőzésen átesett személyt, gyógyulását követő legkevesebb 4. hónaptól javasolt emlékeztető 3. oltásban részesíteni, amelynek időpontjától a háziorvos/szakorvos/oltóorvos a beteg aktuális egészségi állapotára tekintettel eltérhet. További, halasztásra okot adó körülmény lehet pl.: az aktuális lázas állapot, a veszélyeztetett terhesség (nőgyógyászati javaslat szükséges), illetve súlyos immunhiányos állapot kialakulása (citosztatikus kezelést követően 2 hét múlva, szervátültetést követően 3 hónap múlva). A második és harmadik oltás ellenjavallata lehet a korábban beadott oltás elleni anafilaxiás reakció, azonban ezeket az eseteket egyénileg kell mérlegelni. 

3. oltás Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizáció esetén (Új pont 2022.01.14-én) A Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizáció (egy dózis) esetén az alkalmazási előirat módosítása értelmében az oltás (ami az alapimmunizálást jelenti) után 2 hónappal beadható a booster oltás akár homológ, akár heterológ vakcina alkalmazásával. Amennyiben az alapimmunizálás nem Janssen oltóanyaggal történt, hanem egyéb két oltásos sémájú vakcinával, akkor a booster oltásra legkorábban a második oltás után 4 hónappal kerülhet sor, bármelyik oltóanyag alkalmazása esetén, tehát akkor is, ha a booster Janssen vakcina

A 12-17 évesek ismétlő oltása 

Tekintettel a járványügyi helyzetre és arra, hogy az oltást követő nemkívánatos események elhanyagolhatók, javasoljuk a 12-17 évesek 3. oltását is, az alapimmunizációt követő legalább 4, legfeljebb 6 hónapos intervallummal. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adandó ismétlő oltás esetén

 

4. oltás (Frissítve 2022.01.14-én) 

A 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3. booster oltás beadása óta már 4 hónap eltelt. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. A Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizálás után bármely oltóanyag alkalmazásával - ismétlő oltásban részesült személy szintén részesülhet újabb booster oltásban az oltóorvos döntése alapján, amennyiben a legutóbbi oltás beadása óta már legalább 4 hónap eltelt. Az oltóanyag választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

 

Oltatlan, fertőzésen átesett személyek oltása (Pontosítva 2022.01.14-n) 

Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók. Amennyiben az alapimmunizálás első oltása után történik a COVID-19 fertőzés, az oltóanyagra vonatkozó oltási séma (a két oltás közötti időtartam) figyelembe vételével a betegségből történt felgyógyulás után beadható a második oltás. Védőoltás beadása előtt, az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére Ag gyorsteszt vagy PCR vizsgálat elvégzése nem indokolt. Az oltandó személy kikérdezése során vizsgálandóak az átmeneti oltási ellenjavallatok (pl. láz, gyógyszerszedés). A COVID-19 elleni védőoltási sorozat szempontjából a fertőzésen való átesettség nem felel meg immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

 

 

PRAXISUNKBAN:

A 3.és 4.(emlékeztető / booster) oltást előre meghirdett időpontban adunk be!  Telefonon jelentkezést jelenleg nem fogadunk.

Eddig  több, mint 1290  emlékeztető oltást adtunk be rendelőnkben.

 

Július 1.-től lehetővé vált mindenki számára az Európai Uniós védettségi igazolvány letöltése saját ügyfélkapus belépést követően. ( www.mo.hu    jobb oszlop: kiemelt ügyek között)  Amennyiben még nincs ügyfélkapujuk a Kormányhivatalban nyithatnak, valamint az igazolást is ott kiadják Önöknek!

Minden más egészségügyi adat ( laboreredmények, vizsgálati leletek, feltöltött gyógyszerek listája stb..) szintén elérhető ügyfélkapus belépést követően ezen az oldalon: https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes

 

Figyelmükbe ajánlok egy weboldalt ahol egy kolléganő összeszedett minden  fontos és gyakorlati információt a koronavírus betegségről: www.covidkezeles.hu

 

 

 

ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL (kormányhivatal-tól)

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.