Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COVID oltás

frissítve  április 18..

ÁLTALÁNOSSÁGBAN:

 

1. Az oltások alapvetően két helyszínen zajlanak: háziorvosi rendelőnkben és kórházi vagy rendelőintézeti oltópontokon.

2. Az eddigi gyakorlat szerint mindig a Kormányhivatal tájékoztat minket, hol , mikor, melyik fajta, mennyi oltást végezhetünk a praxisunkban és/vagy végeztethetünk oltópontokon.    

3. Ettől a héttől kezdve teljest listát kapunk a pácienseinkről, akik regiszráltak oltásra. REGISZTRÁCIÓ itt:  www.vakcinainfo.gov.hu

4. A listán szereplők sorrendjében elsősorban az életkor, a nyilvántartott betegségek majd a regisztráció ideje valamint a mobilitás a meghatározóak. ( prioritási lista szerint kell a kiértesítést végeznünk nagyon szűk mozgásteret kaptunk, indokolt esetben )

5. Minden lehetőség csak korlátozott számban áll rendelkezésre, de jó hír, hogy utóbbi egy-két hétben tágultak a lehetőségek

6. Azt a feladatot kaptuk, hogy

--- mi oldjuk meg az oltóanyag ideszállítását (ebben segítséget kértünk és kaptunk az önkormányzattól),

--- az oltandók szervezését telefonon, időre és helyre,

--- jelentsük a listákat több irányba, majd a beadott oltást szintén több intézetbe

(( mindezekre gyakran néhány perces - órás határidőket adnak, rendszeressé vált, hogy esténként, egész hétvégén is folymatosan szervezünk, adminisztrálunk, telefonálunk))

--- helyben beadott oltásoknál tájékoztassuk a pácienseket írásban az oltásról, kérjünk beleegyező nyilatkozatot aláírva

--- az oltásbeadás előtt kérdezzünk ki, vizsgáljunk meg mindenkit és válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. 

+1. látható, hogy a fentiek tovább növelik a telefonunk leterheltségét - hiszen ezek mellett kell a napi feladatainkat elvégezni (beleértve a drasztikusan megnövekedett számú fertőzöttek regisztrálását, teszteltetését, követését, kórházba utalását)-, amely magyarázza, hogy "elérhetetlenek vagyunk" (úgy hogy naponta kb 80-100 ember fel tud hívni minket) 

ITT olvasható egy jó összefoglaló az oltásokról annak menetéről ill az oltási sorrendről.

 

AKTUALITÁS:

 

A frissítés napjáig kézhez 783 db oltást kaptunk (ez elmúlt egy hétben 78 db-t) és 452 főt (az elmúlt egy hétben 125 főt) küldhettünk oltópontra - összességében sokan már a 2. oltást is megkapták

A praxis közel 2500  páciense közül április 15-ig 1030 fő kapott már legalább egy oltást. (kb 40 %)

Ha nem minden 12 hetesnél idősebb terhesünket tudtuk elérni, ha olvassák ezt és kérnék az oltottást, jelentkezzenek. A szoptató kismamák az utasítás szerint nem élveznek elsőbbséget az oltási sorban.

Figyelmükbe ajánlok egy weboldalt ahol egy kolléganő összeszedett minden  fontos és gyakorlati információt a koronavírus betegségről: www.covidkezeles.hu

 

 

 

ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL (kormányhivatal-tól)

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.