Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COVID oltás

frissítve  február 27.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN:

 

1. Az oltások alapvetően két helyszínen zajlanak: háziorvosi rendelőnkben és kórházi oltópontokon.

2. Az eddigi gyakorlat szerint mindig a Kormányhivatal tájékoztat minket, hol , mikor, melyik fajta, mennyi oltást végezhetünk a praxisunkban és/vagy végeztethetünk oltópontokon. ((Február végéig kézhez 121 db oltást kaptunk és 30 főt küldhettünk oltópontra))   

3. A kiadott információk előtt konkrét listákat kapunk a pácienseinkről kiket szervezhetünk be az oltásba. A listára való felkerülés alapfeltétele a REGISZTRÁCIÓ!  www.vakcinainfo.gov.hu

4. A listákon elsősorban az életkor, másodsorban a regisztráció ideje és a nyilvántartott betegségek valamint a mobilitás a meghatározóak. ( az orvosok nagyon szűk mozgásteret kaptak, indokolt esetben )

5. Minden lehetőség csak erősen korlátozott számban áll rendelkezésre.

6. Azt a feladatot kaptuk, hogy

--- mi oldjuk meg az oltóanyag ideszállítását,

--- az oltandók szervezését, időre és helyre,

--- jelentsük a listákat több irányba, majd a beadott oltást szintén több irányba. 

(( mindezekre gyakran néhány perces - órás határidőket adnak.))

--- tájékoztassuk a pácienseket írásban az oltásról, kérjünk beleegyező nyilatkozatot aláírva

--- az oltásbeadás előtt kérdezzünk ki, vizsgáljunk meg mindenkit és válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. 

+1. látható, hogy a fentiek tovább növelik a telefonunk leterheltségét - hiszen ezek mellett kell a napi feladatainkat elvégezni -, amely magyarázza, hogy "elérhetetlenek vagyunk" (úgy hogy naponta kb 50-60 ember fel tud hívni minket) 

 

AKTUALITÁS:

 

A héten kapott  kínai vakcinák elfogytak (utolsó néhány betegünket hétfőn beoltjuk). Reményeink szerint hamarosan újabb adagokat kapunk (időpont, mennyiség, típus ismeretlen). Természetesen érsesítjük a -  lista szerinti - érintetteket, amint tuduk biztosat. 

Fontos: Az oltás előtt alá kell írni a beleegyező nyilakozatot, amely itt letölthető és az oltás után 30 percet a rendelőben (váróban) kell tartózkodni.

Felteszem a betegtájékoztatót, hogy az érintettek tanulmányozni tudják: Sinopharm_Tajekoztato betegeknek.pdf

 

ITT olvasható egy jó összefoglaló az oltásokról annak menetéről ill az oltási sorrendről.

 

ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.