Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COVID oltás

frissítve  június 7.

 

AKTUALITÁS:

Aki szeretne kínai, Janssen, Astra vagy Pfizer oltást kapni az időpont foglaló oldalon foglaljon magának helyet és időponot: Az oltás helyét és idejét itt lehet kérni: www.eeszt.gov.hu

Rendelőnkbe is kapunk korlátozott számban oltásokat. A regisztrációs lista alapján mi keressük Önöket a megadott telefonszámon, de javaslom az oltópontra jelentkezést, időpontfoglalást! (l.fent)

Aki Astra előrehozott második oltást szeretne, Zsuzsát hívhatja a 20 - 3672894 - s számon

A védettségi kártya ügyében segíteni nem tudunk, kérjük a Kormányhivatalban érdeklődjenek !

Idegen nyelvű igazolást akkor tudjuk kiadni, ha mi adtuk be az oltást. (kérem hozzák az Önöknek megfelelő nyomtatványt magukkal!)

 

A frissítés napjáig rendelőnkben 1489 db oltást adtunk be (ez elmúlt egy héten 94 db-t) és eddig 682 oltást oltópontra szerveztünk - összességében sokan már védettek

A praxis közel 2500  páciense közül május 27-ig 1694 fő kapott már legalább egy oltást.

 

Figyelmükbe ajánlok egy weboldalt ahol egy kolléganő összeszedett minden  fontos és gyakorlati információt a koronavírus betegségről: www.covidkezeles.hu

 

ÁLTALÁNOSSÁGBAN:

 

1. Az oltások alapvetően két helyszínen zajlanak: háziorvosi rendelőnkben és kórházi vagy rendelőintézeti oltópontokon.

2. Az eddigi gyakorlat szerint mindig a Kormányhivatal tájékoztat minket, hol , mikor, melyik fajta, mennyi oltást kapunk a rendelői beadáshoz. Oltópontokra a központi foglaló oldalon lehet jelentkezni:  www.eeszt.gov.hu    

3. Már teljes listát kapunk a pácienseinkről, akik regiszráltak oltásra. REGISZTRÁCIÓ itt:  www.vakcinainfo.gov.hu

4. A listán szereplők sorrendjében elsősorban az életkor, a nyilvántartott betegségek majd a regisztráció ideje a meghatározóak. ( prioritási lista szerint kell a kiértesítést végeznünk nagyon szűk mozgásteret kaptunk, indokolt esetben )

5. Az oltások egyenlőre csak korlátozott számban áll rendelkezésre.

6. Azt a feladatot kaptuk, hogy

--- mi oldjuk meg az oltóanyag ideszállítását (ebben segítséget kértünk és kaptunk az önkormányzattól),

--- az oltandók szervezését telefonon, időre 

--- regisztráljuk a beadott oltást elektronikusan több helyre.

--- helyben beadott oltásoknál tájékoztassuk a pácienseket írásban az oltásról, kérjünk beleegyező nyilatkozatot aláírva

--- az oltásbeadás előtt kérdezzünk ki, vizsgáljunk meg mindenkit és válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. 

+1. látható, hogy a fentiek tovább növelik a telefonunk leterheltségét - hiszen ezek mellett kell a napi feladatainkat elvégezni (beleértve a drasztikusan megnövekedett számú fertőzöttek regisztrálását, teszteltetését, követését, kórházba utalását)-, amely magyarázza, hogy "elérhetetlenek vagyunk" (úgy, hogy naponta kb 80-100 ember fel tud hívni minket) 

 

 

 

 

ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL (kormányhivatal-tól)

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.