Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COVID oltás

frissítve  július 22.

 

AKTUALITÁS:

A bejelentett 3. oltásról NINCS HIVATALOS INFORMÁCIÓNK, nem tudunk segíteni.

 

Aki szeretne alap immunizálást  (oltást)  kapni az regisztráljon és időpont foglaló oldalon foglaljon magának helyet és időponot: Az oltás helyét és idejét itt lehet kérni: www.eeszt.gov.hu

 

Rendelőnkben már NEM adunk oltást.   

 

Július 1.-től lehetővé vált mindenki számára az Erópai Uniós védettségi igazolvány letöltése saját ügyfélkapus belépést követően. ( www.mo.hu    jobb oszlop: kiemelt ügyek között)  Amennyiben még nincs ügyfélkapujuk a Kormányhivatalban nyithatnak, valamint az igazolást is ott kiadják Önöknek!

Idegen nyelvű oltási igazolás kiadása - a kétnyelvű, letölthető nemzetközi igazolvány megjelenése miatt - okafogyottá vált.

 

A praxis kb 2500  páciense közül július 1 -ig 1759  fő kapott már legalább egy oltást. (~70 %)

 

Figyelmükbe ajánlok egy weboldalt ahol egy kolléganő összeszedett minden  fontos és gyakorlati információt a koronavírus betegségről: www.covidkezeles.hu

 

 

 

ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL (kormányhivatal-tól)

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.